Duminica în familie (Sf. Liturghie, agapă, discuții și film: „Modern Times”)

chaplin_modern_times

Doamne ajută!

Vă invităm duminică, 31 ianuarie, să luăm parte la Sfânta Liturghie de la Biserica Rusă, pe urmă, începând cu ora 12:30, vă așteptăm în sediul ASCOR pentru a ne bucura împreună de o mică agapă. Vom avea destulă mâncare pregătită, însă dacă doriți puteți aduce ceva.

Având în vedere că mulți dintre noi nu suntem din București, la ASCOR avem ocazia să ne simțim acasă, ca în familie.

Ne vom petrece timpul împreună încercând să ne cunoaștem mai bine, iar de la ora 14:00 vom viziona un film.

Filmul pe care îl vom vedea se numește Modern Times (1936, durata: 1h 27min, gen: comedie/dramă/romantic, S.U.A., regizor: Charlie Chaplin).

Trailer:

Sinopsis: „Întreaga disperare filosofică ce denunță absurditatea lumii, întreaga angoasă a lui Kafka, izbucnesc din acest film pe cât de burlesc, pe atât de feroce.” – E. Fuzellier – 1989 (Secolul cinematografului)

Timpuri noi a fost ultimul film în care Charles Chaplin a interpretat personajul Micului Vagabond, pe care îl crease în 1914, și care îi adusese faima și simpatia universală. În anii scurși între timp, lumea se schimbase. În momentul în care s-a născut Micul Vagabond, secolul al XIX-lea nu era încă prea departe. În 1936, în urma Marii Crize, acesta s-a văzut confruntat cu anxietăți cu nimic diferite de cele ale secolului XXI – sărăcie, șomaj, greve și spărgători de greve, intoleranță politică, inegalități economice, tirania tehnologiei și narcomanie.

Acestea au fost problemele de care Chaplin a fost extrem de preocupat pe parcursul unei călătorii de 18 luni (1931-1932) în jurul lumii, în care a observat ascensiunea naționalismului și efectele sociale ale Crizei, șomajului și automatizării. În 1931 a declarat într-un interviu: „Somajul este chestiunea vitală… Automatizarea ar trebui să aducă beneficii umanității. Nu să constituie o tragedie și să o lase fără locuri de munca”.

Chaplin l-a transformat pe Micul Vagabond într-unul din milioanele de oameni din fabricile lumii. La început, acesta este înfățișat ca muncitor înnebunit de slujba sa monotonă și inumană la banda rulantă și folosit drept cobai pentru a testa o mașinărie care hrănește muncitorii în timpul lucrului. În mod excepțional, Micul Vagabond își găsește un aliat în lupta sa cu această nouă lume – o tânără fată (Paulette Goddard), al cărei tată fusese omorât în timpul unei greve și care își unește forțele cu Chaplin. Cei doi nu sunt nici rebeli, nici victime, declară Chaplin, ci „singurele suflete vii din lumea mașinăriilor”.

Când a fost lansat „Timpuri noi”, filmele sonore rulau aproape de un deceniu. Chaplin s-a gândit să folosească dialogul și a pregatit chiar și un scenariu, dar a realizat că Micul Vagabond depindea de pantomimă. Cu toate acestea, la un moment dat pe parcursul filmului, vocea poate fi auzită când, angajat pe post de chelner, improvizează limba italiană.

Timpuri noi, conceput în patru „acte”, fiecare echivalentul uneia dintre comediile sale mai vechi, cu o lungime de două bobine, îl prezintă pe Chaplin la apogeul carierei sale inegalabile de creator al comediei vizuale. Fără îndoială, filmul rezistă în timp și este un comentariu asupra capacității de supraviețuire a omului în contextul industrial, economic și social al secolului XX – și poate și al secolului XXI.” (preluat de pe www.cinemagia.ro)

Cum ajung?: https://ascorbucuresti.wordpress.com/sediul_ascor/

Activitatea este deschisă pentru toți tinerii, indiferent dacă au mai participat sau nu la activitățile noastre. Puteți veni alături de colegi și prieteni, în cazul în care aceștia își doresc să ni se alăture.

Vă așteptăm cu drag în număr cât mai mare!

Persoană de contact: Liviu Constantineanu – tel. 0726 014 123

Anunțuri