Campania „40 de zile pentru viață”

Poster40DeZile BOR-01-2

Campania „40 de zile pentru viață” este cea mai mare mișcare pro-viață la nivel mondial, al cărei scop este acela de a mobiliza creștini de toate denominațiunile în post, rugăciune și veghe pașnică, pentru oprirea avorturilor. La nivel internațional, această campanie se desfășoară de 10 ani și a avut rezultate precum: salvarea, pe parcusul diferitelor ediții, a peste 11 000 de vieți, convertiri ale celor care lucrau în industia avortului, închiderea unor clinici de avorturi.

În țara noastră, prima campanie de acest fel a avut loc în perioada 18 februarie – 29 martie 2015, la Cluj-Napoca, fiind organizată de laici, persoane fizice care au făcut demersurile necesare la primăria municipiului și care au cerut sprijin din partea liderilor religioși aparținând tuturor confesiunilor creștine. Cea dintâi campanie s-a bucurat, așadar, de susținerea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, prin aprobarea primită de la ÎPS Andrei Andreicuț (promovarea campaniei prin intermediul postului de radio Renașterea, permisiunea de a răspândi afișele campaniei la nivel local – la catedrală, în biserici, în librării – participarea preoților la principalele evenimente ale campaniei, o susținere publică specială din partea pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, precum și prezența fizică în stradă a tinerilor din ASCOR, a seminariștilor și a creștinilor ortodocși, alături de ceilalți creștini, de diferite confesiuni: catolici, reformați, protestanți și neo-protestanți). De asemenea, Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a aprobat această campanie, prin binecuvântarea PS Florentin Crihălmeanu, precum și Protopopiatul Romano-Catolic de Cluj, prin părintele-protopop Kovács Sándor.

Orele de rugăciune și veghe pașnică în fața unei clinici unde se fac avorturi au creat o comuniune între creștini, întărind totodată dorința de a aduce în țara noastră o cultură a vieții și de a răspândi mesajul demnității vieții umane, ca dar primit de la Dumnezeu. Pe toată durata campaniei, precum și în cazul celei de-a doua campanii desfășurate la Cluj-Napoca, în toamnă 2015, presa s-a implicat activ, iar prezența sa a fost întotdeauna favorabilă unei mișcări pașnice, care are în centru rugăciunea și iubirea fraternă, prin grija pentru cei nenăscuți.

La București, inițiativa este preluată tot de persoane laice, care au constituit un grup de tineri, obținând aprobarea pentru desfășurarea campaniei din partea autorităților locale. Odată terminat demersul acesta, solicităm sprijinul liderilor diferitelor culte religioase. Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și Episcopia Greco-Catolică ne-au oferit aprobarea și binecuvântarea. De asemenea, ne bucurăm de implicarea ONG-urilor care activează în parteneriat cu această campanie încă de la prima ediție care a avut loc la Cluj-Napoca: PRO VITA București, Studenți pentru viață, Active News și Pro Valori Media. În acest context, prin documentul atașat, solicităm sprijinul Arhiepiscopiei Bucureștilor, în vederea mediatizării acestei mișcări pașnice pentru viață și în lăcașurile de cult ortodoxe din capitală (prin activități precum: promovarea prin afișe, propagare pe canalele media, participarea la evenimente, încurajarea și mobilizarea creștinilor, anunțuri în biserici, sprijin în rugăciune).

Reclame