Centrul de Ingrijiri Paliative „Sf Nectarie”

    Dragi prieteni,

Următoarea intalnire pentru Centrul Sfantul Nectarie, va avea loc sambata, 27 februarie, ora 11:30 langa Foisorul de Foc (intre Foisor si Spitalul de Ortopedie).  Doritorii sunt rugati sa trimita un mesaj catre OTILIA LAZAR  la numarul de telefon 0741 390 715, cu numele si confirmarea.

Obiectivul acestei activitati: creşterea calităţii serviciilor de îngrijiri paliative acordate pacienţilor cu afecţiuni oncologice aflaţi în stadiu terminal internaţi în cadrul ,,C.I.P. Sf. Nectarie”, prin activităţi de socializare şi suport psiho-social.

Sfaturi primite de la conducerea Centrului:
◾Cand ajungeti la Centru sa va semnati pe Registrul de la etajul 1. Acolo va lasati si hainele!
◾Puteti aduce fructe (ne-au spus ca sunt singurele alimente sigure, majoritatea fiind la regim) – gestul poate fi tare bine primit. Daca doriti sa aduceti prajituri, este mai bine sa intrebati asistentele daca acestea sunt permise.
◾Floricele (mai ales ghiocei) pot fi o idee foarte buna!
◾Puteti sa va ganditi la diferite metode pentru a va apropia de acesti oameni: carti, sa gasiti subiecte in comun despre care sa discutati, puteti in timp ce vorbiti sa puneti o melodie placuta de pe telefon, smartphone, laptop, etc. 😀
◾Ne-au sfatuit sa nu ii lasam sa ne conduca in discutie : Ei ne vor spune de greutatea situatiei lor, si sigur ca vom empatiza, insa este nevoie sa le aratam un sens, sa trecem discutia spre o nota optimista, dar sigur, cu o speranta adevarata si nu una lipsita de sens. Acolo, majoritatea oamenilor nu au avut o relatie apropiata cu Dumnezeu si ar fi important sa incercam sa le vorbim despre El, cu sinceritate DAR cu ATENTIE, fara a ne impune ideile noastre. De aceea, puteti sa aduceti carti si sa le cititi pasaje alese cu grija si care li se potrivesc. Ne-au rugat sa le vorbim despre importanta Spovedaniei si Impartasaniei (daca nu stim, e bine sa ne informam si noi! )
◾Fiind bolnavi si intr-o situatie asa dificila, exista posibilitatea sa ne repezeasca, sau sa nu doreasca sa stea cu noi. Noi sa nu ne intristam si sa ii intelegem! Sa ne rugam pentru ei!
◾De fiecare data sa ii intrebati daca exista un lucru care le-ar face placere, ce ati putea face sa ii bucurati? Ce ati putea sa le aduceti data viitoare?
◾De asemenea, puteti aduce: alimente, lingurițe, furculițe, farfurii, pahare de unica folosință, pampers, ulei. Toate sunt binevenite.

P.S. Gand de incurajare!

Stim ca nu ne este intotdeauna usor, si incercarea de a ajunge la sufletul omului, poate fi, uneori, cel mai dificil lucru. Insa nimeni nu ne poate invata cum sa facem asta mai bine. Si in timp, singuri, ne gasim raspunsul. Un gand de incurajare pe care am dori sa il spunem este acela ca in urma unei discutii cu maica Serafima, medicul principal de la Centrul „Sfantul Nectarie”, am inteles ca desi noi avem teama ca nu contribuim suficient si ca munca noastra nu e deplina acolo (si niciodata nu va fi prin noi insine ci numai prin Dumnezeu), trebuie sa ne lasam sa fim instrumente ale lui Dumnezeu si sa intelegem ca acolo asistam la nasterea sufletelor unor oameni. Asadar asistam! Gandul acesta ne poate schimba foarte mult abordarea si de la ideea ca mergem la un Centru de Ingrijiri Paliative unde oamenii sunt pe moarte si nu gasim cuvintele potrivite pe care sa le spunem,  ajungem sa constientizam ca mergem intr-o sala de nasteri! O renastere a sufletului!

Sa ne rugam pentru acesti oameni (probabil in timp vom face si ceva organizat in acest sens) si sa ne rugam unii pentru altii!

Doamne ajuta!

Reclame