Sf. Liturghie, agapă, discuții și film: „City Lights”

citylightsscreenshot

Hristos a înviat!

Vă invităm duminică, 15 mai, să luăm parte la Sfânta Liturghie de la Biserica Rusă îmbrăcați în costume populare (dacă aveți posibilitatea). Pe urmă, începând cu ora 12:30, vă așteptăm în sediul ASCOR pentru a ne bucura împreună de o mică agapă. Cine are posibilitatea, poate să aducă câte ceva în caz de dorește.

Având în vedere că mulți dintre noi nu suntem din București, la ASCOR avem ocazia să ne simțim acasă, ca în familie.

Ne vom petrece timpul împreună încercând să ne cunoaștem mai bine, iar de la ora 14:00 vom viziona un film.

Filmul pe care îl vom vedea se numește „City Lights” („Luminile orașului”; 1931; durata: 1h 27min; gen: comedie, dramă, romantic; S.U.A.; regizor: Charles Chaplin).

Trailer: 

Sinopsis: „Realizarea unui film mut în perioada în care filmele sonore primeau avânt a reprezentat un pariu important pentru Charles Chaplin. Nici nu se putea altfel. Personajul său favorit, micul vagabond, nu se putea adapta filmului vorbit, el fiind un exponent al filmului mut care punea accent pe limbajul corporal, pe dans şi pe magia privirii. Cuvintele sunt în mare parte incapabile să exprime trăirile sufleteşti ale oamenilor, dar privirea şi gestica o pot face cu autenticitate.

„Luminile oraşului” este o poveste duioasă de dragoste dintre fermecătorul vagabond şi o fată oarbă. Fata nu-l vede pe admiratorul ei, dar îi simte inima mare. Vagabondul îşi sacrifică toţi banii şi chiar şi libertatea pentru a-i fi de folos fetei iubite. Cât timp cei doi se văd, handicapul niciunuia (lipsa vederii, respectiv sărăcia) nu contează pentru că dragostea se bazează pe trăiri interioare şi nu pe aparenţe exterioare. Filmul degajă un romantism ireal care se bazează pe negarea lumii reale din jurul personajelor. Din acest punct de vedere, finalul deschis al filmului este deosebit de intens ca impact emoţional pentru că pare a suspenda timpul în loc.

Chaplin combină cu o rară măiestrie artistică secvenţe comice cu secvenţe dramatice, realizând unul dintre cele mai tulburătoare filme din istoria cinematografului. Sentimentele privitorului oscilează pe tot parcursul filmului între râs şi tristeţe, această alternanţă fiind principala caracteristică a operei cinematografice a celebrului cineast. Umorul lui Chaplin este unul trist, iar filmele lui pot fi percepute ca adevărate manifeste sociale împotriva răutăţii şi egoismului oamenilor care preferă să ignore sărăcia decât să încerce s-o combată. Oamenii preferă să ignore suferinţele semenilor (ca sărăcia şi boala), să fie cruzi cu cei neajutoraţi şi să râdă de vagabonzi decât să încerce să le vină în ajutor celor năpăstuiţi. Prin spiritul său de sacrificiu, vagabondul lui Chaplin se dovedeşte a fi mult mai util societăţii decât mulţi dintre cetăţenii cei mai avuţi.

Recunoscându-i valoarea, Biblioteca Congresului American a inclus acest film în anul 1992 pentru păstrarea în Registrul Naţional de Film al SUA, considerându-l a fi „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.” (text preluat de pe http://www.cinemagia.ro/)

Cum ajung?: https://ascorbucuresti.wordpress.com/sediul_ascor/

Activitatea este deschisă pentru toți tinerii, indiferent dacă au mai participat sau nu la activitățile noastre. Puteți veni alături de colegi și prieteni, în cazul în care aceștia își doresc să ni se alăture.

Vă așteptăm cu drag în număr cât mai mare!

Persoană de contact: Liviu Constantineanu (0726 014 123)

Reclame