Tabără la Mănăstirea Lainici (5-7 august)

DSCN9012

Doamne ajută!

Vă anunțăm cu bucurie că în perioada 5-7 august, va avea loc tabăra mixtă de la Mănăstirea Lainici (jud. Gorj).

Orice student și licean se poate înscrie în această tabără care este destinată exclusiv lor.

Cazarea și masa sunt asigurate de mănăstire. Prețul taberei consta doar în achitarea transportului. Acesta va ajunge undeva la 120-150 RON (în funcție de mijlocul de transport cu care se va pleca de la Lainici și dacă aveți cupoane/legitimații/carnete de student sau nu).

Se va pleca împreună, în grup organizat, în data de 5 august, vineri, cu autocarul de ora 8:30 dimineața, din Autogara Militari.

Întoarcerea se poate face fie cu trenul de ora 00:15, fie cu autocarul de 01:18, iar în București se va ajunge luni8 august, dimineața.

Înscrierea se face doar prin completarea formularului: https://goo.gl/VPEByX

Numărul de locuri este limitat, iar înscrierile se fac până pe data de 3 august, ora 19:00.

Pentru informații suplimentare ne puneți scrie pe mail (ascor.ltcor.buc@gmail.com) sau ne puteți suna după ora 18:00 (0726 014 123).

Mai multe despre Mănăstirea Lainici:

In minunatul defileu al Jiului, la 32 de kilometri de Targu-Jiu si la 25 de kilometri de Petrosani, se afla manastirea de calugari Lainici cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.

 Manastirea Lainici

In secolul al XIV-lea Sfantul Cuviosul Nicodim de la Tismana a fost trimis in Tara Romaneasca pentru a sustine ortodoxia si pentru a da un suflu nou bisericii. El s-a asezat intr-o pestera langa manastirea Lainici. Tot Sfantul Nicodim a ctitorit manastirea Vodita de langa Turnu-Severin si manastirea Tismana, in preajma careia a sihastrit pana la sfarsitul vietii sale pamantesti.

Manastirea Lainici

Manastirea Lainici a avut un trecut zbuciumat, credinciosii spunand cu piosenie ca locasul a fost crucificat de mai multe ori, trecand prin grele incercari.

 Manastirea Lainici          Manastirea Lainici

Importanta asezamantului a fost sesizata si de imparateasa Maria Tereza, care, prin generalul Bukow, a distrus intre 1750-1765 (in 15 ani) sute de asezaminte ortodoxe in Transilvania. Schitul, desi nu era in partea imperiului austro-ungar, aflat la cativa kilometri de granita, a cazut victima marii prigoane antiortodoxe a puterii imperiale de la Viena.

Manastirea Lainici

La ruinele Lainicilor a fost trimis schimnicul Atanasie, care aduna de pe vaile muntilor o obste de 30 de calugari. Dupa moartea sa, intre 1810 si 1817 o mana de boieri olteni refac schitul, de data asta din piatra, cu ziduri groase de pana la 1 metru.

Manastirea Lainici

In cronicile vremii, printre ctitori apare un nume: Stanca Maldarescu, dar care lipseste, in mod surprinzator, de pe pisania asezamantului. In locul ei este gravat Kalistracta, evident numele de calugarie pe care l-a purtat, la sfarsitul vietii, vrednica boieroaica.

Manastirea Lainici

Manastirea Lainici a fost construita intre anii 1812 si 1847 de boierii din regiune pe un deal care domina Valea Jiului. Ea adaposteste frumoase fresce interioare datand din 1860 si un iconostas compus din icoane in stil bizantin.

Manastirea Lainici

Pandurul Tudor Vladimirescu, care a vrut sa ridice tara impotriva turcilor, s-a ascuns o vreme la manastirea Lainici. Imbracat in straie calugaresti, acesta s-a ascuns pana in ultimul moment. In 1817 turcii au devastat asezamantul, si negasindu-l pe Tudor, au decapitat pe calugarul Maxim, risipind obstea.

Manastirea Lainici

Urmarile Primului Razboi Mondial s-au facut si ele simtita. Defileul Jiului a fost locul unor batalii crunte intre armata romana si cea germana, care incerca sa intre in Tara Romaneasca. Armata germana nu se luptau insa numai cu soldatii inamici, acestia cauzand greutati si monahilor si locuitorilor. Nemtii care au campat pentru un timp la manastire au distrus si pangarit biserica, intrand cu caii in sfantul lacas, arzand lemne inauntru, scrijelind peretii si incendiind arhiva care avea 16 metri liniari.

Manastirea Lainici

In 1926, cuviosul Visarion Toia a fost trimis, impreuna cu 6 calugari, sa refaca manastirea. Lacasul a fost restaurat integral, recapatandu-si importanta duhovniceasca.

Manastirea Lainici

Linistea recastigata nu a durat mult, caci in anul 1947, comunistii au inceput lucrarile la calea ferata Bumbesti-Livezeni. Toata manastirea si imprejurarile acesteia au fost ocupate de brigadieri si armata. Comunistii au inchis manastirea in anul 1961.

Manastirea Lainici

Alaturi de vechea biserica a manastirii, cu ajutorul lui Dumnezeu s-au dus la bun sfarsit lucrarile la noua si imensa biserica ce strajuieste incinta actuala. Staretul Ioan Selegean (in prezent Episcop de Harghita si Covasna) incepe o biserica, el insusi facand releveele asezamantului si proiectul de rezistenta, in calitate de inginer – meserie practicata inainte de calugarie. I-a revenit insa arhimandritului Ioanichie Parvulescu datoria si onoarea duhovniceasca de a desavarsi lucrarea, dupa 1994.

Manastirea Lainici

Noua biserica din curtea manastirii este unica in lume datorita planului arhitectonic si picturii interioare. In anul 1990 a inceput constructia, care are doua planuri: biserica de la demisol si cea de deasupra ei.

Manastirea Lainici

Partea de sus este zugravita de pictorul Grigore Popescu, urmarind istoria Bisericii de dupa persecutii, pana in zilele noastre. Aici apare originalitatea mesajului din fresca: parintele staret a dorit sa zugraveasca chipurile unor sfinti martirizati recent, in zilele noastre. Sunt pictati in primul rand sfintii rusi, ucisi in timpul comunismului, apoi sfinti din tot estul crestin, cazut sub ateism.

Manastirea Lainici

Tematica iconografica a bisericii de la demisol va fi destinata, potrivit staretului Ioachim, bisericii din Catacombe: viata crestinilor de la anul 1 pana la anul 313, reprezentand majoritatea Sfintilor si martirilor din istoria bisericii din intreaga lume.

Manastirea Lainici

In biserica cea nou construita se afla inca din vara anului trecut icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultatoare”, unicat in tara noastra, adusa tocmai de la Muntele Athos. Icoana este neobisnuita prin dimensiunile sale, fiind pictata pe lemn de santal si acoperita cu o mantie grea de argint aurit. Icoana e facatoare de minuni.

Manastirea Lainici

In fata altarului, o caseta aurita revarsa puterea multor sfinti ai Rasaritului, cu prezenta unica in Romania, printre care Sfintii Ignatie Briancianinov, Serafim de Sarov ori Dimitrie al Rostovului.

Manastirea Lainici

Hramul bisericii mari este Izvorul Tamaduirii, iar de Manastirea Lainici apartine si Schitul Locurele. Pentru clopotnita manastirii, vietuitorii au achizitionat cinci clopote actionate electric.

Manastirea Lainici

Loc de pelerinaj al romanilor din toata tara, Manastirea Lainici este supranumita „mireasa din defileu” – defileul Jiului. Manastirea Lainici a primit aceasta denumire datorita fatadei sale de un alb puternic.

Manastirea Lainici

Manastirea Lainici

Manastirea Lainici

Manastirea Lainici

Manastirea Lainici

Sursa: http://www.crestinortodox.ro