Despre jertfă și binecuvântare sau despre ce a însemnat voluntariatul la Sărbătoarea Sfântului Dimitrie

Jertfa și binecuvântarea sunt două lucruri care datorită dragostei și grijii lui Dumnezeu pentru noi sunt considerate ca provenind mereu una din cealata, fiind inseparabile. Binecuvântarea este pe de o parte rezultatul jertfei, rodul ei, deoarece Domnul are grijă să ne răsplătească întotdeauna pentru sacrificiile noastre, dar ea este în același timp și motivul ce stă la baza oricarei jertfe, pentru că nu toți și nu în orice situație suntem capabili de o renunțare la ego pentru a ne dărui cu tot sufletul celorlalți, de aceea, având nevoie de binecuvântarea și curajul divin pentru a ne putea împlini misiunea.

În acest chip au simțit binecuvântarea divină și voluntarii ascoriști care în perioada 22-30 octombrie au luat parte la sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorătorul de Mir, a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) ocrotitorul Bucureștilor si cinstirea sfintelor sale moaște,  dar și ale Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. Aceștia s-au unit cu mic cu mare și și-au jertfit din timpul lor, înfruntând frigul și ploaia din unele seri pentru ca oamenii adunați la închinare să se poată încălzi cu câte un pahar de ceai cald și cafea – calde ca și sufletul acestor închinători – menite să îi ajute să reziste orelor state în picioare la coadă. Organizați în echipe, voluntarii au dat dovadă de răbdare, determinare și multă dragoste, făcându-se bineplăcuți în fața sfinților și lui Dumnezeu, și de folos oamenilor care i-au răsplătit cu zâmbete și mulțumiri venite din inimă.

Tinerii nu s-au aflat pe Colina Bucuriei doar pe timpul nopții, ci și ziua, fiind prezenți permanent la standul pregătit special pentru promovarea asociației și în sprijinul celor ce aveau nevoie de diferite îndrumări, vorbind cu toți cei interesați despre proiectele ASCOR și despre bucuria voluntariatului.

Totuși, ascoriștii nu au lucrat doar în folosul celorlați, ci renunțând pentru câteva ore la locurile lor de la stand și la tăvile cu ceai, în seara de 26 octombrie s-au adunat cu toții la închinare în fața moaștelor, umplându-se și mai mult de binecuvântare și mărturisindu-l pe Hristos cum știu ei mai bine pe toată durata așteptării la rând, prin pricesne și cântece patriotice. Rugăciunile și jertfirea lor nu au fost deloc în zadar, iar Sfântul Dimitrie le-a ajutat, oprind chiar ploaia ce amenința să știrbeasca fericirea acelei zile minunate.

Despre bucuria simtita dupa acasta jertfa am vorbit și cu câțiva dintre voluntari care au dorit să împărtășească din experiența lor cu noi toți:

Anastasia Cosma (Vicepreședinte ASCOR; coordonatoare a echipei “Gazda” care s-a ocupat de primirea voluntarilor ascoriști din afara Bucureștiului): A fost primul eveniment de o mare amploare la care am contriubuit ca organizator și va ramane cu siguranța punctul meu de referință. Pentru mine hramul Sfântului Dimitrie a căpătat o semnificație spirituală mult mai adâncă, simțind cu adevărat ca am primit ajutor din partea sfântului.

Din funcția de coordonator de echipă nu a fost ușor să găsesc cele mai bune soluții problemelor legate de cazarea pelerinilor ascoriști, însă cu ajutorul lui Dumnezeu și a eforturilor depuse de către colegii de echipă, am reușit să trecem peste micile obstacole apărute și să avem o bună desfășurare a activităților. Această minunată experiență care a însemnat pentru mine depașirea unor bariere și folosirea resurselor la capacitate maximă, m-a ajutat să ma dezvolt atat pe plan personal, cât și din punct de vedere spiritual. Îmi doresc să fie mereu hram, să traim în continuare în această sărbătoare și să ne putem afirma mereu credința, dar și statutul nostru de familie, ce înseamna de fapt ASCOR.

Mihail Câmpeanu (voluntar): Acest voluntariat a reprezentat pentru mine o experiență minunată, atât pentru faptul că prin intermediul acesteia am reusit să fim de folos pelerinilor și am cunoscut oameni noi, legând prietenii, cât mai ales pentru că am primit binecuvantarea sfinților, jertfa noastră neramânând nerăsplătită.

Alina Vișan (voluntar): A fi voluntar printre pelerini este ceva minunat. În zilele de veselie ale credincioșilor din București și din țară care au venit să-i dea slavă, să se închine și să înalțe o rugăciune către Sfântul Dimitrie, noi, tinerii, ne-am pus in slujba Domnului si a celor adunați, oferindu-le pelerinilor zambete și ceai cald în nopțile friguroase și ploioase. Ne-am simțit cu toții binecuvântați să fim alături de semenii noștri, dăruind în jur iubire ca apostoli ai Lui Hristos, iar aceste zile petrecute pe Colina Bucuriei vor ramane o amintire dragă și o experiență frumoasă pe care ne dorim să o retrăim mulți ani de acum încolo

Andreia Paraschiv (voluntar): Zilele petrecute la catedrală, pe dealul Patriarhiei, lângă baldachinul cu sfintele moaște, au fost nu doar prilej de bucurie, dar și de reflectare asupra sinelui pentru noi toți cei adunați. Cuvintele sunt puține, dar mulțumirea și bucuria simțite au fost mari. Să dăm deci slavă Lui Dumnezeu pentru sfinții pe care îi avem rugători fierbinți înaintea Preasfintei Treimi pentru noi!

Nicolae Dumitru (voluntar): Săptămâna dintre 22 si 29 octombrie, perioada în care s-a desfășurat pelerinajul la moaștele Sfântul Cuvios Dimitrie și ale Sfântului Arhidiacon Ștefan, a fost una cu un puternic impact emoțional pentru mine personal, deoarece a fost prima dată când am participat la sărbătoare din postură de voluntar la bună desfășurare a evenimentelor.

Pe lângă faptul că le-am fost de folos credincioșilor, am avut ocazia să colaborez cu personae capabile și de încredere și consider că dupa această experiență am legat multe prietenii durabile și de viitor. De asemenea, o parte importantă din această saptămână a constituit-o în sufletele noastre și ziua de miercuri – 26 octombrie, când, dupa 5 ore de stat la rând si parcurgând un drum presărat cu discuții și cântece religioase și patriotice, am reușit să ne închinăm la racla cu sfintele moaște și să mulțumim pentru tot. Faptul că oamenii ne-au fost recunoscători pentru ceea ce faceam pentru ei, ne-a adus tuturor o satisfacție sufleteasca imensă, dorindu-ne să retrăim această bucurie și în anii viitori.

Ana-Maria Ban (voluntar): Voluntariatul la Sfântul Dimitrie a fost plin de slavă, iar orele nedormite au fost uitate când pe chipurile pelerinlor apareau zâmbete de mulțumire. În seara de 26 octombrie, împreună cu ASCOR București și celelalte filiale din țara, a venit rândul nostru, al voluntarilor să ne închinăm la sfintele moaște, iar cântecele patriotice și troparurile sfintelor sărbători ne-au insoțit rugaciunile pe parcursul orelor petrecute la rând. A fost o săptămâna și o experiența plină de emoție, iar în astfel de ocazii cuvintele uneori sunt de prisos.

Alexandra Ioana Dănel (Voluntar): Experiența trăită ca voluntar la hramul Catedralei Patriarhale a fost unică. Văzând persoane de toate vârstele cum răbdau în frig pentru a ajunge la Sfintele moaște și bucuria de pe fețele lor când le dăruiam ceai pentru a le mai încălzi puțin trupurile, căci sufletele erau deja înfierbânțate de dragoste și speranța, a fost înduioșătoare. Cu această ocazie am cunoscut și mulți oameni noi, uniți de același țel, și anume cel de a ajuta pelerinii, iar faptul că am intrat într-o asociație cu tineri minunați, numită ASCOR, a reprezentat pentru mine intrarea într-o a doua familie, și una chiar numeroasă. Nu în ultimul rând, emoția pe care am simțit-o alaturi de voluntari, pe Colina Bucuriei, stând la coadă pentru închinarea la moaște, este de nedescris.

 

dsc_5562

Articol realizat de Piper Alexandra