„O zi în închisoare: mărturii şi evocări” – Pr. Bordaşiu şi doamna Niculina Moica

În seara de 23 noiembrie, în cadrul Simpozionului „Serile filocalice – Dumitru Stăniloae, Ediția a XXIII- a, au conferenţiat Părintele Bordaşiu şi doamna Niculina Moica, foşti deţinuţi politici din perioada comunismului.

Doamna Niculina Moica a trăit din suferinţele închisorilor comuniste încă de la vârsta de 16 ani. Adolescenta de atunci făcea parte din organizaţia Uniunea Tineretului Liber, organizaţie din România, care prin lupta împotriva comuniştilor prin toate mijloacele posibile. În urma activităţii sale în cadrul acestui grup de tineri, doamna Niculina a fost condamnată la 5 de ani de închisoare pentru uneltire împotriva ordinii sociale. Suferinţele pe care le-a îndurat în închisorile din România şi-au lăsat amprenta profund în sufletul dânsei. Ea a relatat cu emoţie şi durere unele dintre  momentele petrecute atunci. A povestit despre foamea, frigul şi umilinţa pe care le-a suferit acolo. „Aşteptai mereu să treacă ziua, săptămâna, anii cu speranţa că vei fi eliberat…”

Doamna Niculina Moica a mai menţionat în incheiere cu durere că este groznic gândul si faptul că: „Românii noştri au fost cei care ne-au torturat, români de-ai noştri…”

Părintele Bordaşiu a început prin a menţiona alţi doi martiri ai comunismului românesc:  Roman Praga şi ÎPS Antonie Plămădeală care i-au fost prieteni şi  fraţi întru Hristos. Părintele a venit în Bucureşti ca student la Teologie, în timpul războiului. Aflat la maturitate, în epoca comunistă, nu putea să accepte modul în care ateismul se instala din ce în ce mai mult, iar poporul românesc era obligat să accepte acest mod de viaţă. Părintele împreună cu Roman Braga şi Gh. Domăşneanu au înfiinţat A.T.O.S.-ul românesc, care reprezenta Asociaţia Tineretului Ortodox Studenţesc, fapt pentru care a fost arestat.

Părintele Bordaşiu a stat ascuns timp de şapte ani prin satele bihorene, fiind căutat de Securitate. În discursul său, părintele şi-a mărturisit respectul şi sentimentele de iubire faţă de cei care l-au găzduit în secret, faţă de cei care îşi riscau viaţă adăpostindu-l. Pintre aceşti oameni, a mărturisit părintele, erau şi copii care în inocenţa lor puteau oricând să dezvăluie faptul că în casa lor vieţuia un om strain, dar nici măcar aceste suflete delicate nu l-au dat pe mâna Securităţii.

A urmat nouă ani de închisoare prin Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic. A îndurat suferinţă şi umilinţă despre care cu greu a povestit. „Eram 10-12 într-o camera de 2/4. Erai strivit de prezenţa prietenului tău de alături.”

Cei doi conferenţiari au istorisit în detaliu multe momente din viaţa lor. Momente de maximă durere, de umilinţă, momente de emoţie, de împlinire în rugăciune, momente de răstignire pentru Domnul Hristos.

Momentul artistic a fost susţinut de Alina Moraru, care a interpretat la orgă piesa: Gary Jules – Mad World.

Îndemnul părintelui Nicolae Bordaşiu pentru tinerii de astăzi a fost: „Istoria acestor clipe trebuie să fie sămânţa care să rodească în sufletele voastre, tinerilor! Să vă iubiţi biserica şi neamul!”

 

Ana Chifu –  Departament Media şi Comunicare ASCOR Bucureşti