Mărturii despre Sfântul Paisie Aghioritul și Sf. Ier. Grigorie Palama pe înțelesul tuturor

„Astăzi au venit vreo două-trei studente și mi-au spus:<< Părinte, faceți rugăciune să trecem la examene>>. Iar eu le-am spus:<<Mă voi ruga să treceți la examenele curăției>>. <<Asta este lucrul de bază. Toate celelalte se rânduiesc după aceea>>”, spunea Sfântul Paisie Aghioritul

Ce lucru minunat este curăția sufletului: „Fericiți cei curați cu inima, căci aceea vor vedea pe Dumnezeu”. Cu toții ne dorim trăirea în Hristos și pentru Hristos, adică în iubire deplină de Dumnezeu și de aproapele, dar cu siguranță drumul este lung și anevoios. Prin mila Lui Dumnezeu îi avem însă ca pilde de curăție, smerenie și nevoință pe Sfinții părinți, care ne călăuzesc pașii pe calea mânturii, prin scrierile minunate sau prin vorbele pline de înțelepciune. De multe ori poate fiecare dintre noi a simțit nevoia unui răspuns deplin, a unei certitudini că o alegere este în Voia Lui Dumnezeu, dar puțini poate au avut și bucuria de a li se descoperi duhovnici înzestrați cu darul înainte vederii sau alte harisme.

Părintele arhimandrit Metodie Alexiu s-a bucurat deplin de un asemenea privilegiu, fiind unul dintre ucenicii Sfântului Paisie Aghioritul, despre care mulți mărturisesc că încă din viață s-a învrednicit cu facearea de minuni ți alte daruri minunate.

Părintele arhimandrit Metodie Alexiu s-a născut în anul 1945, în insula Skopelos din Grecia. După liceu, în anul 1963, a urmat în Tesalonic cursurile Academiei Pedagogice Bisericești și ulterior, ale Facultății de Teologie a Universității Aristotelice din Tesalonic, precum și ale Facultății de Filozofie.

În anul 1972 a primit tunderea în monahism și, în același an, a fost hirotonit diacon, iar în 1976 preot.
În anul 1983, ieromonahul Metodie a mers la Paris pentru studiile postuniversitare la Universitatea Sorbona, de unde a primit titlul de doctor.
În anul 2003, părintele Metodie s-a întors în Grecia și a fost numit paroh la Biserica Mitropolitană „Sfântul Grigorie Palama”, din Tesalonic. Cu binecuvântarea ÎPS Antim, Mitropolitul Tesalonicului, a organizat întâlniri săptămânale cu tinerii, la care au fost studiate texte ale Sfântului Grigorie Palama. Rodul acestei strădanii s-a materializat în cartea „Viața în Hristos după Sfântul Grigorie Palama”, care la început a fost publicată în neogreacă și după aceea în limba română și rusă.

Vă așteptăm cu drag la această conferință pentru a vorbi pe larg despre Sfântul Paisie Aghioritul, dar și despre Sf. Ier. Grigorie Palama și rolul lor în povățuirea duhovnicească.

Persoană de contact. Alexandra 0725 321 677

afis nou