Pr. Prof. Dumitru Stăniloae în amintirea studenților

Acum 27 de ani trecea la cele veșnice cel care a fost supranumit „Teologul Sfintei Treimi”.

Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, prin personalitatea și opera sa, rămâne un punct de reper pentru studenții creștin-ortodocși din ASCOR. Este motivul pentru care am ales să începem fiecare an universitar cu o slujbă de pomenire a sfinției sale.

Redăm în cele ce urmează un cuvânt adresat tinerilor din ASCOR în anul 1993, cu ocazia ridicării crucilor din Piața Universității:

,,Simbolismul Crucii

Mă bucur, iubiți tineri, că prețuiți atât de mult Sfânta Cruce și vreți să ridicați aceste cruci ca un simbol al orientării voastre în viață și ca o cinstire a memoriei celor care și-au însușit crucea, primind moartea pentru neamul acesta. Crucea reprezintă pentru noi – pentru creștini, pentru poporul care își face semnul înainte de orice faptă și la toate rugăciunile – suprema iubire a unuia pentru altul și suprema iubire a fiilor pentru neamul lor.

Crucea însemnează că mergi până la moarte, de bunăvoie, pentru ceilalți. Hristos, prin cruce, a mers de bunăvoie până la moarte pentru noi, ca să învingă moartea. Numai primind crucea de bunăvoie, nu silit, ci din iubirea supremă pentru celălalt, numai așa capeți și tu viață veșnică și te înalți spre desăvârșire, prin unirea cu Hristos, ajutându-i și pe ceilalți să facă aceasta.

Crucea este semnul iubirii dintre noi si semnul iubirii lui Dumnezeu pentru noi. Ridicând aceste cruci, manifestați hotărârea de a vă iubi neamul, de a vă iubi unul pe altul, de a lupta pentru unitatea poporului nostru până la moarte.”

Publicitate