Alexandra Dinulescu, locul II – Concurs de eseuri – Ziua Națională

 „Marea” Unire cu cine sau a cui…?

Marea Unire împlinește anul acesta 102 ani de la înfăptuirea sa pe data de 1 decembrie . Ea reprezintă un eveniment istoric de mare însemnătate pentru poporul român . De asemenea, nu trebuie ignorată această dată, fiindcă semnifică Ziua Națională a României .

Celebrarea anuală a acestui fapt valoros reliefează în inimile românaşilor patriotismul. Cel din urmă cuvânt este din ce în ce mai rar utilizat sau chiar exclus din vocabularul contemporan, pentru că și-a făcut simțită prezența tendinței de a înlătura și a subjuga tot ceea ce ține de tradițional ori de simplitate. Fac această afirmație, pe de o parte, pentru că tânăra generație este dezinteresată de aceste valori cu care bunicii și părinții noștri au crescut numindu-le demodate, pe de altă parte, fiindcă se observă cum noul acaparează vechiul care nu este neapărat și benefic. 

Dar oare ce înseamnă cu adevărat Marea Unire? În primul rând, o piatră de hotar în istoria noastră, fiindcă țărişoara aceasta a pornit pe un alt drum după mărețul eveniment.

În al doilea rând, prin alăturarea adjectivului propriu-zis „marea” și a substantivului comun „unire” s-a format o sintagmă care demontează ceea ce a fost până în acel moment în țară noastră.

Totuși, contextul actual ne surprinde departe de sentimentul de dragoste față de țară, departe față de o unire a poporului român, departe unii de ceilalți, departe de rațiune și de simțire . Realitatea este dură, dar întotdeauna există cale de întoarcere. Totodată, se încearcă o reamintire a faptei istorice în fiecare an, o reîmprospătare a cunoștințelor unde simți o dulce nostalgie. Tind să cred că există o soluție! În vremurile actuale, trebuie instaurată o nouă unire și anume, acea a iubirii lui Hristos și cred că noi trebuie să ne unim cu El, să luptăm pentru acest fapt ! Iubirea este cea mai puternică și sigură armă pe care omul trebuie să o aibă și să o aplice constant, este cea mai înaltă virtute și cel mai înălțător sentiment ! Însuși Iisus Hristos reprezintă Dragoste prin ceea ce a făcut pentru oameni.  

De asemenea, în acest an pe 1 decembrie contează mai mult ca niciodată să ne unim ca popor în credință, în rugăciune și nu numai pe această dată, ci în restul zilelor vieții noastre . Căci aceasta înseamnă comuniunea cu Dumnezeu și iubirea aproapelui care sunt două principii de prim rang. Chiar dacă ne sunt restricționate drepturile și libertățile. La acea vreme, respectiv în 1918, oamenii erau liberi . Un sentiment care acum s-a metamorfozat în sens invers . Nu a înflorit, ci s-a veştejit! Se dă uitării, pentru că este mai bună soluția în care omul este îngrădit și în care i de dictează ceea ce trebuie să facă sub pretextul binelui comun și a interesului general.

A fi român înseamnă a fi creștin-ortodox, pentru că poporul nostru s-a născut creștin, nu a fost creștinat pe parcurs; înseamnă a fi liber, căci Dumnezeu ne-a lăsat libertatea de a alege; înseamnă iubire față de țară și mai înseamnă unire, unire cu Dumnezeu și unirea noastră ca popor cu ajutorul Lui.  

De asemenea, precursorul acestui eveniment este sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României. Prin urmare, se demonstrează, din nou , că poporul român este un popor creștin , deoarece acest sfânt este propovăduitorul credinței și pocăinței pe aceste meleaguri.

Menționez faptul că Imnul Național al României intitulat „Deșteaptă-te, române”  deși este scris înainte de Marea Unire, are o aură de contemporaneitate prin versurile simple și profunde, prin linia melodică veselă și îmbietoare care unește românii din toate timpurile. Totodată, este relevant primul vers și anume,  „Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte”  , care este valabil în orice epocă fiind un vers încurajator. De altfel, cântecul în întregul său este remarcabil prin fiecare vers, prin fiecare cuvânt cu subînțeles. 

Pot afirma că eu, cu bucurie în suflet, particip la manifestațiile săvârșite cu ocazia acestei sărbători naționale . Orice eveniment frumos și care promovează credința și neamul este  bine-venit!

Prin urmare, Marea Unire marchează un punct primordial în istoria României . Este evenimentul cunoscut tuturor cetățenilor români. Din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai impozante  și ilustre fapte istorice din ultimul secol.

Eseu realizat de către Alexandra Dinulescu.