Colindători la Patriarhia Română

Mai bine de două mii de ani de când taina minunată s-a arătat pe pământ prin Nașterea Domnului, în simplitatea ieslei din Betleem. Poate nu putem trăi acea primă bucurie a celor trei magi care sfioși au stat chiar în fața Pruncului Hristos cel Smerit, însă putem trăi bucuria colindelor care de fiecare dată ne umple de liniște.

Și anul acesta am avut din fericire prilejul de a-l colinda pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care ne-a transmis și un cuvânt de folos pe care dorim să-l împărtășim cu voi:

„Ne bucurăm că în pofida pandemiei se binevesteşte bucurie mare, şi anume, bucuria sărbătorii Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Este foarte necesară această vestire a Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos de către colindători, chiar dacă sunt în grupuri mai mici, de câte cinci, şase persoane, pentru că această vestire ne aduce aminte de vestea cea bună a Naşterii Domnului pe care îngerii din ceruri au exprimat-o prin cântare la Betleem, în noaptea în care S-a născut Mântuitorul. Păstorii care păzeau turmele de oi, auzind de la îngeri vestea cea bună, au vestit şi ei la rândul lor locuitorilor Betleemului. Mai întâi colindătorii vestesc Naşterea Domnului asemenea îngerilor şi apoi păstorii. La noi, păstorii sunt preoţii şi diaconii care în Ajunul Crăciunului sau sărbătorii Naşterii Domnului vestesc în casele credincioşilor această iubire nesfârşită a lui Dumnezeu, care din slava cerească a coborât şi a luat chip de om, pentru ca pe oameni să-i ridice în slava cerească. Este frumos că vestea cea bună este anunţată celor care sunt dornici să păstreze tradiţiile noastre creştine şi româneşti”.

„Datina colindatului este un mod divin de a ne manifesta credinţa ortodoxă, într-o atmosferă foarte cuminte, care nu încalcă în nici un fel libertatea celuilalt. Chiar dacă anul acesta nu am reuşit să colindăm şi în spitale, aşa cum făceam de obicei, bucuria ne-a fost totuşi foarte mare pentru că am reuşit să-l colindăm pe Întâi­stătătorul Bisericii Ortodoxe Române care ne-a oferit binecuvântarea Sa în fiecare an cu prilejul colindelor.” (Cristian Chesaru, preşedinte ASCOR Bucureşti)