,,Aici va fi într-o zi pelerinaj…”

Dăm slavă lui Dumnezeu, pentru că astăzi am călcat pe pământul sfințit de jertfa mărturisitorilor închiși în sanatoriul-penitenciar Târgu Ocna în timpul comunismului!

La 69 de ani de la trecerea în Veșnicie a sfântului Valeriu Gafencu, am participat la Sfânta Liturghie și la slujba parastasului, împlinind cuvintele profetice ale părintelui Gherasim Iscu, un alt sfânt, pătimitor în Târgu-Ocna: ,,Aici va fi într-o zi pelerinaj…”

În semn de dragoste și adâncă prețuire pentru jertfa acestor mărturisitori, la finalul slujbei am depus o coroană de flori, purtând în inimi pe toți cei care nu au putut fi prezenți alături de noi.

Despre această zi binecuvântată, alături de emoțiile ei, puteți citi mai multe mărturii, la persoana I:

În timpul Liturghiei, la ectenia celor adormiți, mi-am dat seama că motivul pentru care ne-am adunat la Târgu Ocna era unul foarte real si foarte viu…erau ei, Valeriu, Pr. Gherasim, Ioan Ianolide și ceilalți martiri care, după cum a subliniat Pr. Pimen, au sfințit acel pământ cu sângele și suferințele lor; ei nu au fugit de durere și de suferință, ci și le-au asumat din dragoste pentru credință și pentru neam, iar noi, ca un umil răspuns la dragostea lor, am venit astăzi să le arătăm că nu i-am uitat.

Parastasul a fost un moment al bucuriei, nicidecum încărcat de tristețe, cântarea ,,Hristos a Înviat” făcându-ne să credem, pentru moment, că trăim bucuria Paștilor. Fulgii de nea, iviți și ei cu sfială, ne-au adus aminte că martirii noștri se vor întoarce ,,precum apele se-ntorc din nori” și că noi, cei de azi, avem datoria de a fi, asemenea lor, buni creștini și buni români.

Cu ajutorul Domnului, sperăm ca de acum înainte să putem spune cât mai des:

,, Studenții Creștini-Ortodocși – Prezenți!”

(Ioan)

Am decis să dăruim ziua noastră de joi, presărată cu niște cursuri online și griji studențești, lui Valeriu Gafencu. Cea mai bună alegere!

Ce am descoperit și trăit la Târgu Ocna îmi amintește de mormântul părintelui Arsenie de la Prislop. Este un loc cu o greutate spirituală deosebită, în care orice lucru capătă sens, datorită sensului vieții dat de către mărturisitorii de la penitenciarul Târgu Ocna : Valeriu Gafencu, pr. Gherasim Iscu, pr. Constantin Voicescu și mulți alții.

Am participat la Sfânta Liturghie, la re-sfintirea troiței dedicată mărturisitorilor, la parastas și în final la citirea Acatistului lui Valeriu Gafencu la troiță. Ne-am bucurat să îi găsim alături pe prietenii noștri de la ASCOR Iași și să ascultăm pe final un cuvânt tonic al părintelui Amfilohie Brânză.

Așa cum Valeriu a trecut liniștit și frumos la Domnul, tot astfel am plecat noi de la troița lui spre București: cu nădejde, cu multă bucurie și mai frumoși!

 (Armand)

Astăzi a fost cea mai memorabilă zi din viața mea. Până astăzi nu am citit prea multe despre Valeriu, doar câteva articole de pe Internet. Slujba a fost  atât de profundă și înălțătoare încât eu personal mă simțeam cu sufletul în Rai și cu picioarele pe pământ. Simțeam că plutesc. După slujbă ne-am dus la troița ridicată în memoria Sfântului, iar părintele Amfilohie a citit Acatistul Sfântului Valeriu Gafencu. La sfârșit a venit un fost deținut politic, monahul Valerian Grecu. Modul în care povestea cum l-a întâlnit pe Sfântul Valeriu Gafencu sau cum era el însuși torturat și totuși nu s-a oprit sa creadă în Dumnezeu, în ciuda condițiilor și presiunilor din închisoare, m-a impresionat până la lacrimi.

(Mădălina)