Ziua Internațională a Poeziei

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au simțit nevoia să se reverse în versuri, fie că vorbim de sufletele boeme ce-și conturau trăirile pe hârtie, fie că ne gândim la cei care preferau să uite de lume, intrând în lumea interioară a marilor poeți.

Ei bine, cum fiecare popor simte poezia într-un mod aparte, în funcție de tectonica sufletească a fiecărui neam, Cerul a ales români cu suflete tari precum Eminescu, Alecsandri, Bacovia, Blaga, Arghezi, Păunescu și mulți alții, să poarte povara dulce a glăsuirii în versuri, prin care, cu multă dibăcie au conturat chipul românesc. Așa cum Baudelaire desena în inimile francezilor, Goethe îi cânta pe nemți, iar Pușkin sculpta în inimile rușilor.
În cinstea lor, a celor care s-au dedicat unei existențe de artist și chiar și după veacuri încă sunt vii în mintea popoarelor pe care le-au slujit, UNESCO a declarat începând cu anul 1999, 21 martie ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI, iar prin extrapolare, Ziua Poetului, a Muzei, a Condeiului, a sufletelor tari.

Anul acesta însă, Ziua Internațională a Poeziei a coincis cu Duminica Ortodoxiei, așa că se cuvine să amintim și de marii sfinți ortodocși care s-au îndelenicit cu scrisul, precum Sf. Ioan Iacob Hozevitul, Sf. Casiana, Sf. Ioan Damaschin, Sf. Roman Melodul sau Sf. Efrem Sirul împreună cu toată ceata poeților creștini care au închinat creația Supremului Creator.