Gătind cu spor, à la ASCOR

Orice student care vine la ASCOR știe că aici va avea ocazia de a se dezvolta pe multe planuri, cum sunt cel duhovnicesc, cultural, social. Cine s-ar fi așteptat totuși că poți evolua și din punct de vedere culinar? Dar dacă v-aș spune că de fapt toate domeniile amintite se întrepătrund într-o singură activitate pe care o desfășurăm la ASCOR?

            La Masa Caldă, ne strângem o dată pe lună, la parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil-Huedin, ne suflecăm mânecile și pregătim zeci de porții de mâncare pentru familii aflate în dificultăți.

Și așa petrecem între 7 și 14 ore (avertisment: chiar dacă pleci de acasă cu gândul că stai doar 2 ore și apoi te întorci la învățat, cu siguranță nu vei rezista tentației de a sta măcar 5 ore) curățând legume, tocând ceapă, amestecând în oale imense, totul pe un fundal de povești amuzante și cântece. Dacă are loc și în preajma Crăciunului, cu siguranță nu e nimic mai frumos decât să cânți colinde cu prietenii în timp ce pregătiți ceva delicios. Unde să mai punem și faptul că după toată distracția noastră mai facem și zeci de copii să râdă, cu burtica plină?

            Finalul este cel mai frumos, când după toată munca, luăm masa împreună, legăm prietenii noi, iar apoi plecăm să distribuim mâncarea prin București. Nicio prietenie nu se leagă mai repede decât atunci când mai ai puțin și scapi o oală de ciorbă pe scări și cineva vine și apucă cealaltă toartă.

            Cu toții participăm la mesele calde pentru că dorim să dăruim puțin din noi, din timpul nostru, din abilitățile noastre culinare, din dorința de a învăța, și plecăm cu o bucurie și o liniște care nu se pot descrie, ci doar trăi.

Alexia

Mărturii ale voluntarilor

Ioana R : Înainte să particip la „Masa caldă” nu mi-am imaginat că sunetul legumelor date pe răzătoare sâmbăta dis-de-dimineață mă poate bucura atât de tare. Acum însă aștept de fiecare dată cu nerăbdare acea atmosferă din bucătăria parohiei Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil Huedin în care glasurile entuziasmate ale voluntarilor care își spun poveștile revederii se îmbină cu zgomotul tocătoarelor și al polonicelor. La sfârșitul zilei aflăm și care e rețeta mâncării cu gust de „acasă”: se amestecă totul cu dragoste, rugăciune și voie bună.

Maria C: Așa cum și Brâncuși a expus prin sculptura sa, „Masa tăcerii”, masa este ceva ce ne leagă de cei din jur uneori într-un mod mai subtil decât ne dăm seama. Tocmai de aceea cred că această activitate este mai mult decât despre a găti. Este despre a cunoaște câte puțin oamenii pentru care faci tot acest efort. Este despre a ne apropia de cei aflați în dificultate și a-i ajuta să treacă peste necazurile lor sau măcar să le oferim nădejdea că nu sunt singuri în perioadele grele prin care trec.

Armand : Din punct de vedere material, ne aflăm în cea mai bună epocă din toată istoria omenirii. Posedăm atâtea lucruri, încât timpul nostru a devenit cel mai prețios cadou pe care îl putem oferi. La Masa Caldă, ne dăruim o jumătate din zi pentru a fi împreună și a prelungi bucuria și tinerețea care nu se mai sfârșesc.