Departamente

Dragi fraţi şi surori,

Vă prezentăm aici departamentele din care este format ASCOR Bucureşti. Vă invităm să faceţi cunoştinţă cu fiecare dintre ele 🙂 .

1.Departamentul Misionar – Duhovnicesc (coordonator: Iustina Stoica):

Fără a pune în umbră celelalte departamente (este clar că toate au o importanță majoră), departamentul duhovnicesc este, prin excelență, motorul ASCOR—ului; totodată, este cel care, prin activitățile lui, ne deosebește de multitudinea de asociații studențești.

Scopul departamentului constă în a ne apropia împreună de Dumnezeu prin activitățile pe care le desfășurăm (și nu numai), iar astfel să ne petrecem studenția într-un mod bineplăcut Lui.

Activitățile departamentului pot fi împărțite în două grupe: săptămânale și periodice. Activitățile de bază săptămânale ar fi seara de rugăciune și catehezele, iar cele de bază periodice ar fi parastasele, pelerinajele, colindele, conferințele. 

 În general, membrii departamentului duhovnicesc, dar nu numai, caută să se apropie de Dumnezeu prin implicarea în activitățile aferente.

2.Departamentul de Sport, Turism și Recreație (coordonator: Maria Irini Acatrinei):

Departamentul de Sport, Turism și Recreație este „motorașul” asociației. Este cel care ne dă energia de a participa la toate celelalte activități. De ce? Pentru că, prin mișcare și recreație, corpul și mintea noastră rămân sănătoase, în bunăstare și armonie. 

este un departament al oamenilor, prin excelență, activi; aici creăm echipe, creștem și punem în aplicare idei de activități dintre cele mai frumoase.

– este un departament al oamenilor harnici, unde facem voluntariat și organizăm cele mai plăcute activități pentru ceilalți tineri (și implicit pentru noi): tabere, agape, drumeții, seri de folk, jocuri de fotbal, volei, baschet, ieșiri la alergare și multe altele. Muncim cu spor, dar știm să ne și distrăm, asta ne definește ca suflete vesele. 

– este un departament al prieteniei, unde suntem deschiși și putem fi noi înșine, un cadru al colaborării și al aventurii.

Viitor ascorist, te așteptăm cu drag în STR, cu energia și bucuria ta!

3. Departamentul de Cultură și Tradiție (Coordonator: Constantin Schutz):

Departamentul de Cultură și Tradiție se ocupă de două domenii: cel al culturii și cel al tradiției.

Pe partea culturii, departamentul de Cultură și tradiție se inspiră din citatul Sfântului Vasile cel Mare: „Trebuie să stăm de vorbă cu poeții, cu scriitori, cu oratorii și cu toți oamenii, de la care am putea avea un folos oarecare pentru cultivarea sufletului”. Rolul departamentului este de a facilita această cultivare a sufletului propriu prin comuniune, împărtășirea ideilor și activități specifice, cum ar fi:

  • Cercuri de lectură
  • Seri de poezie
  • Vizite la muzee
  • Vizite la piese de teatru și alte evenimente culturale

Pe partea tradiției, departamentul se preocupă cu redescoperirea, adâncirea și nu în ultimul rând trăirea tradiției noastre strămoșești. Fiind plină de idei, virtuți și valori creștine, tradiția ajută la cultivarea sufletului. Și aici se prezintă activități specifice, cum ar fi:

  • Cursuri de dans tradițional și seara românească
  • Ateliere
  • Crăciunul studențesc

Aceste două domenii nu se anulează unul pe altul, ci se susțin reciproc și formează un singur total: cultura cu rădăcinile în tradiție.

Tematicile abordate în ultimul an:

Eminescu, Artă veche românească, dans tradițional, colinde, basme, deportare în Siberia, Nicolae Grigorescu, satul românesc, flori, etc.

Deoarece plaja tematică este așa mare și obiectivele așa de generale, activitățile și mai ales tematicile abordate în cadrul lor pot fi foarte variate și se formează în mare parte din interesele și înclinațiile membrilor!

În cadrul departamentului, funcționează și Biblioteca Sfânta Ecaterina, una dintre cele mai valoroase moșteniri ale ASCOR-ului și destinată exclusiv membrilor ASCOR. Deținând cărți foarte rare care nu se mai găsesc pe piață, aceasta reprezintă o șansă unică pentru studenții doritori să împrumute cărți de calitate.

4. Departamentul Social – Filantropic (Coordonator: Eliza Baba):

Departamentul Social – Filantropic este „laboratorul de fapte bune al ASCOR-ului”. Acesta își propune să fie alături de persoanele aflate la nevoie și să le încredințeze pe acestea că nu sunt singure.

Ajutorarea celor care au nevoie este binecuvântată de însuși Mântuitorul Hristos: „Veniți, binecuvântații Părintelui Meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Că am flămânzit și Mi-ați dat să mănânc; am însetat și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol, si M-ați îmbrăcat; bolnav, și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine” (Matei 25, 34-36).

În prezent, departamentul Social-Filantropic desfășoară periodic acțiuni de donare de sânge, acțiuni pro-familie și pro-viață, strângere de fonduri pentru cei nevoiași și, lunar, pregătește o masă caldă. Anul acesta departamentul are în vedere activități cu copiii, activități de lucru manual cu ocazia Crăciunului și zilei de 1 martie, dar și vizitarea unui centru de vârstnici.

Te invităm și pe tine să ni te alături, ca împreună să trăim în comuniune cu semenii, iar mai apoi să ascultăm glasul Domnului zicând: „Întrucât ați făcut unuia dintr-acești foarte mici frați ai Mei, Mie Mi-ați făcut”.

5. Departamentul Resurse Umane (Coordonator: Ecaterina Burduja):

Departamentul care te ajută să faci primii paşi în asociație prin procesul de recrutare. Este farul de veghe al intrărilor şi ieşirilor, al membrilor și al încadrării acestora în departamentele alese.

Ne place să spunem că venim în sprijinul tuturor departamentelor pentru a integra cât mai armonios studenții în echipă organizând tradiționala tabără a bobocilor, seri de jocuri, activități de teambuilding, Marele Joc, Treasure hunt, sesiuni de feedback în urma proiectelor finalizate şi multe altele. Suntem aici să punem întrebări, să înțelegem şi să căutăm soluții pentru impedimentele care apar.

Suntem în căutarea omului nedescoperit din noi, dar şi a omului nou de lângă noi care îşi doreşte să ni se alăture în această călătorie ce îşi propune să ne țină uniți şi motivați, să lege prietenii şi să îmbrățişeze apartenența la această comunitate frumoasă, ASCOR.

6. Departamentul Media și Comunicare (Coordonator: Ioana Crețu):

Departamentul de Media și Comunicare are o activitate constantă. Este liantul dintre lumea reală și cea virtuală, este cel care face posibil ca fiecare activitate să fie împărtășită cu cât mai mulți tineri.

Cele mai importante și frecvente sarcini sunt: postările pe Facebook, Instagram, Blog și pe grupul de What’s App al asociației noastre. Mai pe scurt: anunțăm oamenii pe aceste rețele ceea ce a făcut sau ceea ce urmează să facă ASCOR-ul. Pregătim texte de promovare, realizăm afișe atât pentru print, cât și pentru online, scriem articole post-eveniment, facem fotografii (cu telefonul și cu aparatul), filmăm (dacă este cazul), lipim afișe, realizăm reels-uri și videoclipuri, personalizăm obiecte și câte și mai câte. Asigurăm promovarea activităților și în presă, colaborând cu Agenția de Presă Basilica, Ziarul Lumina, radioul și televiziunea Trinitas.  

Departamentul Media și Comunicare are o legătura strânsă atât cu toate celelalte departamente, cât și cu toți cei care participă la activități. De asemenea, comunicarea este laitmotivul departamentului, pentru că în acest mod se realizează toate activitățile și acțiunile asociației. Totodată, promovarea și imaginea sunt importante când vine vorba de activități.

Nu trebuie neapărat să ai experiență și cunoștințe de specialitate dacă îți dorești să faci parte din acest departament. Trebuie doar să își dorești să înveți. Organizăm ateliere pentru: utilizarea aplicațiilor de editare și realizarea afișelor și videoclipurilor, scrierea articolelor și comunicatelor pentru presă, public speaking, utilizarea unui aparat de fotografiat și realizarea de fotografii (nu trebuie să deții un aparat, căci avem noi). 

Hai și tu în echipa noastră ca să ducem mai departe veștile bune! Sarcinile sunt multe și diverse (unele presupun prezență fizică, altele implicare activă online), avem câte un loc pentru fiecare.